Stresle Baş Etme Teknikleri

Bildiğiniz gevşemenin beden ve zihin üzerinde olumlu etkileri vardır. Gevşediğinize bedeninizde salgılanan hormonlar zihninizi netleştirir, odaklanmanızı kolaylaştırır, verimli çalışmanızı sağlar ve yaratıcı düşünceyi artırır. Bunların yanında bağışıklık sistemimiz de desteklenir ve hastalıklara olan direncimiz de artar.

Çocuklarımıza erken yaşlarda bu tekniklerden bir veya birkaçını öğretmek hem sınav başarılarını artırmada hem de insan ilişkilerinde aldıkları yolda çok etkili olacaktır. Burada sizlerle paylaşılan teknikler hemen her yerde yapabileceğiniz ve birkaç dakikada uygulayabileceğiniz pratik çözümlerdir.

1.    Parça Tekniği

Gözlerinizi kapatın ve bedeninizi gözden geçirerek en gevşek ve rahat parçanızın nerede olduğunu bulun ve hissedin. Bu gevşeklik duygusunu başınızın üstünden başlayarak adım adım yukarıdan aşağıya olan kaslarınıza tek tek odaklanarak, ayak parmak uçlarınıza kadar dalga dalga yayıldığını düşünün. Bu döngüyü baştan başlayarak üç defa tekrar edin.

2.    İç sesinizi Yavaşlatma Tekniği

Çoğu zaman kendi hakkımızda olumsuz düşünerek ve eleştirerek stres seviyemizi artırırız. Bu eleştirel iç sesimizi yavaşlatarak stres seviyemizi anlar içerisinde yarıya indirebiliriz.

Bu tekini şöyle yaparız, sizi eleştiren iç seslerinizden birini seçiniz. Bu sesin bedeninizin neresinde olduğunu ve neler söylediğini fark etmeye çalışın. Şimdi bu eleştirel iç sesinizin söylediklerini yavaşlatılmış bir şekilde duymaya çalışın ve yavaşlatmaya adım adım devam edin. Bu alıştırmaya kendinizi rahatlamış hissedinceye kadar devam edin.

3.    Hatırlama Tekniği

Kendinizi daha önce çok rahat ve huzurlu hissettiğiniz bir yeri anımsayın. Kırlarda, deniz kenarında veya dağlık kenarında yani sizin için neresiyse orayı hatırlayın. Burada gördüklerinizi, duyduklarınızı, sizi rahatlatan duyguları içinizde yeniden canlandırın. Bu yeniden yaşadığınız rahatlık ve huzur duygusu ile birkaç dakika oturun. Bu anımsama süreci sizde Endorfin kimyasını canlandıracaktır. Kaslarınız gevşeyecek ve bu dinginlik gün içindeki veriminizi artıracaktır.

4.    Dingin Müzik Tekniği

Yaşamınızda nerede daha rahat olmak istersiniz? İş yerinizde mi? Bir gevşeme dalgası hissetmeden önce etrafınızda ne gördüğünüzü ve duyduğunuzu fark edin. Mesela odanızın kapısı. Daha sonrasında sizi rahatlatan bir melodiyi hatırlayın ve zihninizde çalın. Bu müzik zihninizde çalarken iş yerinizdeki odanızın kapısından içeri girdiğinizi ve her şeyin yolunda olduğunu hayal edin. Bu alıştırmayı günde en az bir kere iş yerinize gelip, odanızın kapısından içeri girdiğinizde bu hissi yaşayıncaya kadar yapın.

5.    Filmi Sondan Başa Sarma Tekniği

Bazen yaşadığımız olumsuz anılar huzurumuzu kaçırabilir. Bu olumsuz anılara takılıp kalmış olumsuz duyguları etkisiz hale getirmek için çok etkili bir yöntemdir.

Öncelikle sizi rahatsız eden bir anınızı hatırlayınız. Mesela birisinin sizi eleştirdiği ve kendini utanç durumunda hissettiğiniz bir an olsun. Zihnimiz olayların her zaman sebebini önce sonucunu ise sonra görmeye alışkındır. Bu yaşadığımız olayı sondan başa doğru tekrar hayal edelim. Böylece en sonda olan negatif durumların sebeplerini daha sonralarında düşünerek tekrar kafamızda hayal edebiliriz. Böylece çok büyük sonuçlara sebep veren küçük sebepleri daha net görmemiz sağlanır. Bu sayede o yaşadığımız duruma daha sağlıklı bir bakabiliriz.

6.    Doğada Yürüyüş Tekniği

En yakın parka veya yeşil alana gidiniz ve etrafınızı gözlemlemeye başlayınız. Düzenli bir şekilde haftalık veya aylık periyotlarda sizin yaşadığınız bölgeye yakın doğa yürüyüşü aktiviteleri düzenleyin. Mesela pazar günü yürüyüş gruplarına katılabilirsiniz. Doğada yapılan yürüyüş, şehir içinde yapılan yürüyüşten on kata kadar daha etkili olabiliyor.

7.    Daha Rahat Bir “Siz” İmgeleme Tekniği

Eğer şu bulunduğunuzdan andan %50 daha rahat ve sakin bir siz karşınızda oturuyor olsaydı yüz ifadesi nasıl olurdu? Nasıl görünürdü? Nefes alış verişi nasıl olurdu ve nasıl oturuyor olurdu?

Bu zihin imgenize ayrıntılı bir şekilde odaklanın ve o rahatlığınızı hissedene kadar devam edin.

8.    Nefes Alma Tekniği

En sık kullanılan ve en etkili gevşeme tekniklerinden biridir.

Öncelikle sırtınız dik oturun ve gözlerinizi kapatıp, burnunuzdan nefes alıp ağzınızdan verin. Nefesinizin bu döngüsünü sadece gözlemleyin. On defa tekrarlayın.

Bu nefes alma ritminizde nefesi alırken 7’ye kadar sayın, nefesinizi verirken ise 11’e kadar sayın. Bu durumda nefes verme süreniz alma sürenizden daha uzun olacaktır ve bu sizde Endorfin kimyasını yani rahatlama kimyasını harekete geçirir.

Bu tekniklerden size en uygun olduğunu düşündüğünüz bir veya birkaç tanesini seçip gün veya hafta içerisinde uygulayınız. Her uygulamada vücut kimyanızın üzerindeki olumlu etkilerini fark edeceksiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button